onsdag 29. januar 2014

Guinness Draught 0,44

Guinness, Irland (Diageo). ABV: 4,2%

Tilgjengelighet: De fleste butikker.

Det finnes ca 20 forskjellige utgaver av Guinness Stout. Jeg forsøkte engang i tiden å lage en komplett oversikt over alle variantene men måtte gi opp da nitrogentilsetning, kjøling på tappetårn, lokale tilpasninger i Karibia og tollbarrierer på enkelte korntyper i Afrika alle var faktorer som spilte inn på hvor mange Guinness-typer det til enhver tid er på markedet. Derfor er ukens øl Guinness på boks, kjøpt i butikk i Norge. Den Guinness'en som sannsynligvis er lettest tilgjengelig for leserne av denne bloggen.
 
Det er lov å drømme seg bort med en bok...
 Guinness Stout er meget lettdrikkelig tross sitt rykte som "tung" øl. Dette er et øl man kan (og skal) drikke mye av. Lett røstet smak, lett kremet skum og behagelig svak alkoholstyrke. Selv om det er et storindustriøl er det så absolutt en grunn til at det har blitt så populært, 23.
Lake Guinness, Wicklow, Irland. (ja, jeg har vært der!)
En liten fotnote er at Guinness som har vært selve symbolet på Irland ikke står like sterkt som nasjonalsymbol etter at de ble kjøpt opp av den Brasilianske bryggerigiganten, Diageo.

UKE 4, 2014

søndag 19. januar 2014

Jeg tror jeg brygger på noe.....

   
 "Det verker i kommentarfeltet mitt!"
                                                           -Tor Simen Granum 18.01.14 ca kl. 13:00-

Som klippet ut av en Oskar Braathen-novelle.
Man har i lengre tid gått og drømt om å brygge sin egen øl, det at man ikke besitter den nødvendige kompetansen har vært en grunn til at det ikke har blitt noe av, en annen unnskyldning har vært mangel på utstyr. Men nå har altså dagen kommet. Lars godsnakket med sine medsammensvorne i F.o.h.O Kulturbryggelaug som samtykket i at Herreklubben VI og Det Hvite Håp, Tor Simen fikk disponere bryggeutstyret deres en kald Januardag. Vi takker!

Bryggmester Lars.
Selve bryggeprosessen ble styrt og administrert hovedsakelig av Lars som så absolutt er på sin plass med tanke på at det var 4 bryggenoviser som møtte opp, men det ble tegnet og forklart såpass grundig at man kanskje i en ikke så fjern framtid kan brygge noe for egen maskin.

Vasking
Ølbrygging innebærer mye venting, og venting kan man jo bruke til f.eks å drikke øl. Det ble fortært mye spennende denne dagen men slik blir det gjerne når 5 ølglade venner skal tilbringe en hel lørdag sammen i en kald kjeller.

Nøyaktig oppmåling av ingredienser.
Jeg vil spesielt trekke fram Kriek'en fra Oud Beersel, BIPA'n fra Naparbier og Imperial Premiant India Pilsner fra Nøgne Ø. I tillegg fant vi et bruksområde for Ringnes Platinum, ideel å skylle glasset med.
Mesking.
Stemningen ble raskt god og kommentarene satt løst. Det var jo noe veldig "Olsenbanden-aktig" over hele opplegget og for de av oss som kommer fra bygda var det nesten noe hjemmekjært over dette kobbelet av slanger, gjærlåser, kokeplater og rustfritt stål. Men å brygge sitt eget øl er helt legalt.
 
Sirkulering.
Det har vært litt diskusjon rundt hva slags øl vi skulle brygge, men valget falt på en mørk øl siden vi befinner oss i en kald tid. Ølet vil være drikkeklart til påske så dette blir en "Påske-Porter". Navn og etikettdesign er allerede under konstruksjon, men dette kommer jeg tilbake til i et senere blogginnlegg.
Humling

Det ble en lang dag, ca 8 timer tar hele prosessen og enkelte måtte faktisk kaste inn håndkle underveis. Ølet skal nå stå til gjæring i 2 uker før det skal flaskes. Oppdateringer vil følge på en ølblogg nær deg. Vi venter i spenning!

Tilføring av gjær.

lørdag 18. januar 2014

Nøgne Ø Saison

Nøgne Ø (Hansa Borg Bryggerier), Norge. ABV: 6,5%

Tilgjengelighet: Basisutvalget, Vinmonopolet.

"Saison er et lyst øl som er tørt og forfriskende og passer veldig fint til sjømat og lyse kjøttretter. Øl fra Nøgne Ø er ufiltrert så skjenk aktsomt hvis du ikke vil forstyrre sedimentene i bunnen av flasken. Server Saison ved 8 grader C."


Vinteren kom gitt! I et desperat forsøk på å fremkalle minner fra lysere tider klinket jeg likegodt til med skalldyraften på Elmer's kro midt i januar. Den store sommerfølelsen uteble, men smaksmessig ble det vellykket i det minste. For å oppsummere kort: Saison passer perfekt til skalldyr. Saison er et utrolig godt øl om sommeren (selv om det strengt tatt er et "høst-øl"). Saison kan trygt drikkes midt i Januar, i hvert fall dersom du har mat som passer til (les: enhver middagsrett...). Saison er kanskje ikke den mest spennende øltypen på markedet, men du så anvendelig. 21

 

UKE 3, 2014

søndag 12. januar 2014

Juleølet 2013 Part III. Closure!

VI ble ferdige med juleøltestingen forholdsvis tidlig denne gangen, og på forrige møte ble det også fattet vedtak om at vi i kommende år skulle sette oss som mål å bli ferdige innen 20-dag jul som er den offisielle slutten på jula. Totalt ble det 54 juleøl i 2013-sesongen hvorav 4 er nano-brygg som vi har unnlatt å rate. Et respektabelt antall med andre ord, og helt på grensa til hva som er gjennomførbart innenfor 3 smakinger.


Vi rundet av juleølet 2012 med pølsefest hos Jimmy 11 Januar og det var Terje som for anledningen var den innbudte gjesten. Ølet på sisterunden holdt et bra nivå selv om lavprosentølet fra Ceres var et realt feilskjær. Best utav det kom klassikeren "Stelliger Divum" fra Berentsen og nykommeren fra St.Bernardus som begge kunne notere seg en score på 23/30. Nanobryggene fra F.o.h.O. Kulturbryggelaug og Valhall Mikrobryggeri var også to øl som holdt et vel så høyt nivå som de kommersielle ølene. Takk til Lars Harald og Trond Viggo for bidragene. En annen overraskelse denne kvelden sto Manchester United for. De vant faktisk....

 
Et nytt øl-år står foran Herreklubben. Av planlagte aktiviteter kan vi se frem til brygging av påskeøl, Portersmaking, Klosterkveld, Haandfestivalen i Drammen og utflukt til Amsterdam. Og det er bare det som er planlagt.....blir nok ettpat sleivspark utenom dette også.

Resultater Juleøl 2013 part III
Ceres Jule-Hvidtøl 13
Ugly Duck-Hoppy Christmas 18
Det Lille Bryggeri-Hoppy X-mas 17
Gotlands Bryggeri-Sleepy Bulldog Winter Ale 17
Kongens Bryghus-Julemumme 17
Coisbo-Christmas Ale 21
Klosterbryggeriet-Jul Over Gudehjem 19
Beer Here-Jule IPA 19
Ebeltoft Gårdbryggeri-Baltazar 19
Brewdog-Hoppy Christmas 18
Kissmeyer-Two Front Teeth 19
Indslev Bryggeri-Frederiks Jul 18
Haandbryggeriet-Halvors Jul 20
Brouwerij Corsendonk-Christmas Ale 21
Stronzo-Not At The Table Santa 16
Berentsen-Jule Avec 22
Brouwerij St.Bernardus-Christmas Ale 23
Brasserie d'Achouffe-N'ice Chouffe 22
Berentsen-Stelliger Divum 23

Tall Poppy India Red Ale

8 Wired Brewing Co, New Zealand. ABV: 7%

Tigjengelighet: Mener jeg kjøpte den på Kihoskh...

""Every now and again you just want to have it all, so in this spirit we created Tall Poppy. This ale is not afraid of standing tall amaong other great beers, and head and shoulders above mass market mediocrity. It is intense, With a Sharp and fruity hoppiness backed by a complex, caramel-like malty structure. The best characteristics of an American style IPA collide With a Rich Amber Ale. The result is a beer that is big yest refreshing, bold but balanced. Tall Poppy commands respect, but we know Our drinkers enjoy Our beers With good Company in good time. For full enjoyment we recommend serving lightly chilled and always use a glass."

Flasken ble først og fremst kjøpt siden jeg så en referanse til den fantastiske skiva "Tall Poppy Syndrome" fra guttebassene i "Leprous". En nærmere titt på etiketten avslørte mer moro, ølet er en fusjon av en Amerikansk IPA og en Amber, her snakker vi det beste fra to verdener. Bryggeriet heter 8 Wired og befinner seg på et såpass eksotisk sted som New Zealand der den danske nomadebryggeren Søren Eriksen endelig har funnet seg til ro. M.a.o: en Danske som på New Zealand brygger et øl som er en blanding av to Amerikanske versjoner av øl som opprinnelig stammer fra henholdsvis England og Irland....ja dere....

På tide å rydde bort juleduken.

Mye humle, såpass mye at det egentlig kun er fargen som gir assosiasjoner til amber, når det er sagt, meget god øl. Velbalansert. Dansken vet tydeligvis hva han driver med på andre siden av verden. 22. Tall Poppy Syndrom med Leprous kan du høre her.

UKE 2, 2014

søndag 5. januar 2014

X-Mas B-R 2013.2

Jula synger på siste verset, men ikke for Herreklubben VI. 3 Januar gikk "Juleølet 2013 part II" av stabelen hjemme hos Nico. Det var 15 juleøl som skulle under lupen og som gjest hadde vi bedt inn Tor Simen.  I tillegg til alltid å være hyggelig selskap pleier Tor Simen som regel å bringe med seg noen rariteter og denne gangen var intet unntak. Juleøl fra St. Berg Bryggeri og fra Huldra Nanobryggeri. Begge hjemmebrygg fremstilt av henholdsvis Ståle Berg og Paul Johansen. Det var duket for test, fest og Chickenbreast! La oss komme i gang!

Men det å komme i gang viste seg å ta lengre tid enn antatt. En svært gjenstridig DAB-Radio klarte å stjele det meste av fokuset den første timen, men etter en rekke forsøk, (enkelte ble oppgitt som et hus...) fikk vi nå endelig inn en kanal som ikke spilte så altfor ungdommelig musikk. Det var endelig klart!
Herreklubben VI samt "Beer-can Chicken".
Snittkarakteren denne kvelden endte på 20 men jeg oppfattet det likevel som om det var mye intetsigende denne gangen. På topp troner Samichlaus fra Schloss Eggenberg som i alle år har vært en favoritt med 24. Andre høydepunkter man bør trekke fram er Nøgne Ø's Very Special Holiday Ale og Petrus Winter #9 fra Brouwerij Bavik (-Det er greit å bo i Danmark når flaska koster 50 kroner...) som begge ble ratet til 23.

En svært fornøyd gjest.
De to hjemmebryggene var spennende saker. Vi har utelatt karaktersetting på disse men det kan nevnes at begge to holdt et svært akseptabelt nivå selv om det muligens kunne være en anelse for mye nellik i kandidaten fra Huldra Nanobryggeri. For en ivrig syltekoker kan slike ting sette sine spor.

En Nissemor brygget i 2008 kom også på bordet iløpet av kvelden og her må vi nok konkludere med at det finnes grenser for lagring...ølet var rett og slett ødelagt. På den andre siden, det er ikke hver dag man kan prøve ut en gammel Nissemor på kjøkkenbordet sammen med tre kamerater.....

Coisbo Pinnkjøttøl 17
Haandbryggeriet Nissemor 20
Austmann Quinta Do Nöel 17
Nøgne Ø Underlig Jul 19
Austmann Jinglebeer 17
Balder Julebukk 20
Ægir Ylir 21
La Trou Du Diable La Grivoise de Nöel 19
Det Lille Bryggeri Juleporter 21
Aarhus Bryghus Juletønden 19 (G.P.I.)
Nøgne Ø Very Special Holiday Ale 23
Brouwerij Bavik Petrus Winter #9 23
Ringnes Julebokk 21
Stronzo The Nightmare Before Christmas 14
Schloss Eggenberg Samichlaus Classic 24

Dokumentasjon er viktig!
Noe man kan merke seg er at øl som bare noen få år siden vekte både undring og begeistring ikke utmerker seg så mye lenger. Både "Julebokk" og "Underlig Jul" har glidd inn i mengden. Kan dette skyldes at bredden i ølutvalget har blitt større eller har man blitt blasert? Denne diskusjonen kommer sikkert til å bli tatt i nær fremtid. Det er under en uke til tredje og siste juleølsmaking, og vi gleder oss allerede!

lørdag 4. januar 2014

Willemoes Jul 2013

Bryggeriet Vestfyen, Danmark. ABV: 8,5%

Tilgjengelighet: Danmark.

"I forkæles i år med en baltisk porter med smag af kaffe, mørk chokolade, lakrids, og mørke frugter, lagret på egetræ. Til sidst er denne komplekse bryg afrundet med GlenDronach-whisky fra det skotske højland. Glædelig jul."

Jeg er så heldig at jeg har ettpar venninner på landet. Disse damene byr gjerne inn til fest og titt og ofte blir det budt på øl diverse obskure danske brygg. Siste skudd på stammen var det eksklusive juleølet, "Willemoes Jul 2013". Willemoes Jul blir brygget etter ny oppskrift hvert år, og det er den åttende årgangen som nå skal til pers. En Baltisk Porter tilsatt 8 år gammel fatlagret Skotsk Single Malt Whisky. Vil du lese mer om bryggeren, bryggeriet, ølet eller whiskyen kan du klikke her.

Erketypisk Baltisk Porter. Mye sjokolade, kaffe og lakris. Veldig tung og med tanke på at den kommer i en 0,66 flaske, kan det være lurt å ha flere å dele med. Ølet var ekstremt mektig, og det er mulig det var her whiskyen tilførte ekstra dybde. Jeg var redd at det skulle være et svært utpreget alko-stikk her siden den var tilsatt brennevin men ølet er meget velbalansert. Willemoes Jul 2013 ble sluppet i et begrenset opplag og kommer som sagt ikke til å bli brygget igjen. 21.

 

UKE 1, 2014