fredag 16. september 2016

Nøgne Ø Part IV

En kveld hos Jimmy som ikke gikk helt etter planen....

Sourweisse - 19
Sour Brown - 19
Vic Abstract IPA - 20
Oud Bruin - 21

Nøgne-Ø Part III

Gjest: Eli

Det klassiske "Nico i fokus"-bildet

Kveldens vert.

StrandHogg - 20
Tindved - 18
Vic Secret - 21
100% Peated - 25 (men i alle....?)
Mole - 24
Gamle Rygene Brun - 22
Aurora Australis II - 18 (kkvi)*
Naked Kiss - 18
Imperial Stout Whisky Barrell Edition - 23

*Kanskje Kaffe Virke Inn.

mandag 25. januar 2016

Juleølet 2015, part III.


Jula er for alvor over,også for Herreklubben VI der siste dråpe med juleøl ble forskriftsmessig nedskylt forrige helg.


Vi hadde med en splitter ny gjest denne gangen, min sambygding, barndomskompis og gamle svirebror, Henning som skjøtte vervet som gjest på en meget tilfredsstillende måte. Vi innførte til og med en ny "regel" nemlig at gjesten skal ha på seg "gjestehatten". (Ill. se ovenfor.)

12 flasker juleøl, ved 10 av dem......
Denne kvelden var det (etter mye om og men) 12 flasker som skulle til pers, det var ingen helfalsker og majoriteten av ølene hadde en ABV som var ensifret så dette så ikke umiddelbart ut som at det skulle "ta av"......


.......før man begynte å shotte portvin da......


Det ble servert skinkestek med tysk potetsalat og chimichurri mellom slagene, (flerkulturell mat der altså), og med tanke på kjøttmengden som ble satt til livs her så må nok pensum i mengdeberegning sterkt oppgraderes i norsk skolesystem.

Det ble litt mørkt utpå kvelden....
Nedenfor følger som vanlig oversikt over øl, karakter, evt kommentarer samt at vi denne gangen har latt meningmannen (v/Henning) komme til orde med tanker rundt de forskjellige ølenen vi smakte på. For orden skyld, meningmann meninger i parentes.

Vliegende Paard Brouwers - Prearis X-mas - 15 (God på smak).
Södra Maltfabriken - Deer Santa - 18 (God på smak).
S:t Eriks Bryggeri - S:t Eriks Ekologiske Julale - 14 (Mye piss).
Undercover Brewing Co - Christmas Ale - 17 (Flytende Pepperkake).
Nøisom-Gullinbustes Torreblot - 19 (Kjedelig).
Brouwerij Verhaeghe - Noel Christmas Weinacht - 17 (Helt allright).
Les Brasseurs de Lorraine - Loroyse d'Hiver - 20 (Nokså god på smak).
Brasserie Des Carrières - Diole Biere De Noel - 17 (God på smak).
Birra Olmo - Hoppy Jul - 20 + for god quiz (Dårlig i geografi).
Brasserie de la Pigeonelle - Pigeo-Nöel - 13 (Skål).
Munkebo - Munin - 21
Nøgne Ø - God Jul Whisky - 22 (Go! To-og-tyve).
Brasserie Caulier - Bon Secours Blonde de Noël - 19 (Blanda, skål!).

Selvutnevnt portvinsekspert.
En varm takk til alle som gjorde dette til nok en vellykket kveld, Jimmy, Nico & Henning, og ikke minst Runa da som bidro både med bildetagnng og vindrikking.




mandag 18. januar 2016

Juleølet 2015. Part 2.

Innlegget er delvis illustrert med bilder tatt av Tor Simen, Mange takk!


Oi! Dette innlegget har nok gått i glemmeboka og siden Juleølet 2015, part III er nært forestående er det vel på sin plass å få det ut. Vanligvis pleier jeg å skrive disse innleggene mer eller mindre umiddelbart etter møtet, men i dette tilfellet har det gått nærmere en måned siden sammenkomsten og minnene har vel strengt tatt begynt å svinne hen....



Jeg velger derfor å legge ut smakslista samt de bildene jeg har fra kvelden slik at man ihvertfall kan føle litt på stemningen. Dette skal IKKE gjenta seg! Det skal også nevnes at det ikke utelukkende er mine bilder som brukes, Tor Simen har også bidratt, mange takk!

Dette bildet har Tor Simen tatt,
mange takk!

Carlsberg Jacobsen Red Christmas Ale - 18
Mohawk Brown Ale - 20 U.J.
Nøisom Lutefiskøl - 20-22 uavhengig av styresettståsted.
Thisted Julefnug - 13
Meteor Biere de Noel - 12
Oslo Mikrobryggeri Julebrygg - 22
Telemark Mikrobryggeri Juleøl - 20
Lindesnes Brygghus Juleøl - 23+
Nøisom Nøisommelig Jul - 23
Lindheim Ølkompani Yul - 24
Little Brother Big Belly - 13
La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux - 20
Wettre bryggeri AS Julekula - 24
Nøgne Ø Rød Jul - 22
Nøisom Olav Den Heldige - 20
Birrificio Ducato Krampus - 23
Birrificio Ducato Krampus Riserva Strepponi - 26
St. Hallvards Bryggeri El Jucan - 24
St. Bernardus Christmas Ale - 25


For ordens skyld kan jeg jo nevne at vi denne kvelden hadde to gjester grunnet store ølmengder, Terje og Tor Simen. Sistnevnte har også bidratt med noen bilder på dette blogginnlegget, mange takk.


Maten var også av suveren kvalitet, nydelig andelår tilbrededt etter de beste forskrifter av Nico. Bildet har Tor Simen tatt, mange takk!


Ganske gøy å ha et bilde av seg selv for en gangs skyld også, takk til Tor Simen som også tok bilder denne kvelden, mange takk!


Tekst: Solbukken.
Foto: Solbukken og Tor Simen (mange takk!).

Ginger Joe

Stone's, England. ABV: 4%
Kjøpt hos: Meny Åmot.

"THE GINGERABLE BREW in your thirsty mitt is inpired by "Ginger" Joseph Stone, moustachioed London greengrocer and illustrious founder of the noble house of Stone. LEGEND SAYS Joe was fanatical about the tantalising taste of the ginger root (lat. Zingiber Officinale) and that his first "dip in the ginge" circa 1740 produced a tipple that literally singed the tips of his 'tache - an image now immortalised on this very bottle of feisty thist-quenching GINGER JOE."



Veldig godt! Som en sommerdrikk er dette midt i blinken. Strengt tatt er jo ikke dette øl, men her på ølbloggen er det takhøyde. 24.

mandag 11. januar 2016

All Day IPA Session Ale

Founders Brewing Company, USA. ABV: 4,7%

Kjøpt hos: Meny Osloveien.

"The beer you’ve been waiting for. Keeps your taste satisfied while keeping your senses sharp. An all-day IPA naturally brewed with a complex array of malts, grains and hops. Balanced for optimal aromatics and a clean finish. The perfect reward for an honest day’s work and the ultimate companion to celebrate life’s simple pleasures."


HverdagsIPA....med dette navnet er det egentlig rart at avholdsnemda ikke har klikka. Vi snakker uansett om en "Session IPA"...et øl med moderat alkoholprosent men med full smak. Mye bra innenfor denne sjangeren, men også mye likt. 20.

søndag 10. januar 2016

Skog & Mark

Nøgne Ø, Norge. ABV: 6,5%

Kjøpt hos: Kom i posten.

"En dag på slutten av sommeren ringte kjøkkensjefen Bent: "Kan dere hjelpe oss å lage et skikkelig norsk øl?" spurte han. Noen uker etter var vi samlet til konspirasjon på Sundvolden Hotel. Av dusinvis typer ingredienser fra skog og mark smakte vi oss frem til fire flotte råvarer: brennelse, løpstikke. lavendel og granskudd. "Men nå er sommeren over og vi må vente lenge med å brygge dette", beklaget vi. Konklusjonen var at den som venter på noe godt, ikke venter forgjeves."


Det er ikke ofte jeg slakter øl fra Nøgne Ø, det har vel aldri skjedd tidligere, men en gang må jo være den første. Dette smaker i overkant mye 80-talls pastill. Jeg minnes vagt at både Dent og Tato hadde noe med "furunålssmak". Hvis du liker å gnage på et bar-tre eller elsker lukten av Wunderbaum er dette ølet for deg. Helt på trynet spør du meg. 12

Twin Peaks

Thornbridge Brewery, England. (Samarbeid med Sierra Nevada Brewing Co, USA). ABV: 5%
Kjøpt hos: Fikk av Nico, kjøpt i Manchester et sted.....

"A full flavoured Pale Ale brewed with specially selected whole cone hops from our good friends at Sierra Nevada Brewing Company in California, giving pineapple and mango aromas balanced with the bracing taste of lemon sherbet - refreshing and easy drinking."


Ja dette er ihvertfall ikke som Twin Peaks. Ølet er meget kjedelig, til og med som Pale Ale faller dette igjennom. Ikke er det kremet og ikke har det noe spesielt humlepreg. Ølet oppfattes som tynt og utvannet. Synd at et øl med såpass kult navn faller totalt igjennom. 13.

Kriek of Telemark

Nøgne Ø, Norge. ABV: 7%

Kjøpt hos: Kom i posten.

"Fruktøl skal være surt. Ordentlig surt. Ble vi glade da vi hørte at de hadde sure kirsebær på Gvarv i Telemark? Endelig hadde vi funnet en riktig råvare for et slikt prosjekt! Nyt denne til modne oster eller ta den som en aperitif. Bedre blir det ikke."


Nei bedre blir det f... ikke! Norskprodusert Kriek vokser ikke på trær... Dette er fabelaktig bra! Jeg har opp igjennom årene møtt mangt ett menneske som påstår at de ikke liker øl...og som mener at vin er mer kultivert og har et mer komplekst smaksbilde....nå kan de sitte der med Amigo-boksen sin, for dette er stor kunst! 26.

Hoppy Saison

Haandbryggeriet, Norge. ABV: 4,7%

Kjøpt hos: Storgata Delikatesse & Landhandel, Jevnaker.



Denne ble veldig tynn. Jeg måtte faktisk sjekke to ganger om jeg drakk et sessionøl eller noe for her var det mye vann å spore. Ølet har en viss humlearoma men lite smak. Kornpreget som man ofte finner i saison var heller ikke spesielt fremtredende. Vil ikke bli kjøpt på nytt! 13. (Ikke liker jeg de der "breakdance" etikettene heller....).

Lærdøl

Ægir, Norge. ABV: 5,5%

Kjøpt hos: Vinmonopolet.

"Ein Lærdøl er ein person frå vest-landsbygda Lærdal, som er kjent for nydeleg natur, laksefiske og sjølvsagt saftige bær. Det er då eit paradoks, at vi bestemte oss for å laga eit rugøl tilsett juice frå Lærdals søte moreller, berre for å gjere ølet surt likevel! Ølet går gjennom to ulike gjæringsprosessar for å få fram den lett syrlige smaken. Det passer bra til kraftige oster, eller som ei fin avrunding etter andre ølsorter eller mat."

Stemningbilde fra en ølskribents
"point of view".

Kult konsept, og godt øl! Det skulle jo bare mangle at ikke Ægir skulle komme med en Kriek....vi befinner oss tross alt i Sogn og Fjordane! Ølet har en flott vinrød farge og dufter himmelsk! Smaken er fruktig og sur, men ikke for sur. Jeg må bare få gratulere Ægir med velutført arbeid her. Helt perfekt! 23.

Viborg Bocken

Viborg Bryghus, Danmark. ABV: 6%

Kjøpt hos: En butikk i Viborg, Viborg Bryghus var nemlig ikke åpent!

"Rund og fyldig øl med masser af smag. Meget karakteristisk karamelduft med antydning af friskbagt brød. Behageligt dødlig og kraftig smag - men uden at det virker for overvældende. Dette skyldes den fine balance mellem maltens fylde og humlens bitterhed. Bittersød, men behagelig eftersmag.


Som så mye undergjæret sterkt øl et klart alkostikk. Ikke Bokkøl slik vi er vant til det her til lands. Dette minner sterkt om ungdommens "øl-med-sprit-i". Hadde dette ølet vært på 10% hadde det ihvertfall hatt en misjon, men med sine puslete 6% blir dette bare feil. 13

Rosa Kinn

Kinn Bryggeri, Norge. ABV: 4,7%

Kjøpt hos: Meny Union Brygge, Drammen.

"Rosa Kinn er eit djuprosa øl smakssett med bringebær frå Sogn. Florlett og friskt med fruktige og krydra smasktonar frå vår belgiske overgjær. Rosa Kinn blir berre produsert i eit avgrensa omfang til sommaren, Passer perfekt som aperitif."


Jeg er VELDIG glad i bringebær...og dette er noe av det aller beste jeg har smakt når det gjelder øl med bærsmak...26!

Slots Guld

Royal Unibrew, Danmark. ABV: 5,9%

Kjøpt hos: Sto igjen etter Brede.


Dette er klassisk "falt av en polsk lastebil"-øl. I samtlige tilfeller der jeg har sett dette ølet for salg, har det vært  på brett eller på pall...aldri enkeltvis. Ølet er morro på boks, 5,9 ABV uten alkostikk. Skummelt og billig. Sannsynligvis et røverkjøp. 16.


San Diego

Brewdog, Skottland. ABV: 11,9%

Kjøpt hos: Brewdog-puben, Manchester, England.

"This beer has been aged in whisky casks with raisins soaked in Ballast Point Rum.
Tonight you raise the anchor, take to the seas and charter territories undiscovered by man or beast.
Destroy it all in your wake – the day job, the grind of normality, people’s cardboard cut-out expectations.
Make a beeline for those shimmering, swirling outstretched arms of the unknown and don’t look back.
You are San Salvador.
Navigating the putrid, snapping jaws of life’s great sea monsters on the way to discover your San Diego.
Skim across crests of white to the tune of your own sea shanty before land is finally in sight.
Then you capture and you conquer.
Take this world as your hostage because tonight, there's nothing they can fucking do about it."


Dette var utrolig godt! En konfekteske av en øl med smak av frukt og brennvin. Et fantastisk dessertøl som passer glimrende til iskrem og sjokkis. Et alternativ til hetvin eller annen avec. Selv med sine 11,9% blir ikke dette overkill. Et øl som sikkert burde vært servert i små krystallglass der ei flaske hadde holdt til hele kaffeslabraset, men jeg hadde ingen problemer med å kvele i meg ei hel ei på egenhånd. Anbefales på det aller varmeste! 24.

Skjærgård

Færder Mikrobryggeri, Norge. ABV: 4,5%

Kjøpt hos: Meny Åmot.

"Færder Skjærgård er et lyst øl med kritthvitt skum som dufter av citrusfrukt og hylleblomst. Smaken er forfriskende lett, men ved oppmerksomhet oppdager man både dybde og kompleksitet. Nytes best ved 4 °C."


Ah! Nisjefavoritten: Cream Ale! En Pale Ale med et hint av hvetemalt. Utrolig lett, luftig og leskende samtidig som ettersmaken er lang og fyldig uten at humlen blir for dominerende på noen måte. Har vel rost denne undersjangeren av Pale Ale opp i skyene ved tidligere anledninger. Fremdeles godt! 21.

Obscure

Tatton Brewery, England. ABV: 5,7%

Kjøpt hos: Fikk av Nico, kjøpt med fra Manchester.

"A dark and hoppy strong ale with a complex malt blend and intricate aroma."


Alltid koselig at noen kjøper med øl fra utlandet. Ølet har tydeligvis bare blitt brygget en gang såvidt jeg kan lese meg frem til, så litt eksklusivt er det. Over til smaking:  Ikke så veldig spennende dette her, en brown ale litt under snittet. Litt ubalansert med en kraftig brent bismak. Litt mer futt enn andre britiske brown ale's da. 17.

Telemark Mikrobryggeri Pale

Telemark Mikrobryggeri, Norge. ABV: 4,7%
Kjøpt hos: Fikk av Tor Simen.

"Vår Pale Ale er et lyst og friskt øl med et hint av karamell. Ølet har en fruktig og krisp sitruskarakter. Pale Ale nytes fint alene, men er også godt egnet til fisk, pastaretter og milde oster."


Lukter og ser ut som alle andre Pale Ale man finner i butikkhyllene, men har en mystisk ettersmak av parfyme eller såpe. Nå er ikke jeg noen motstander av godlukt og hygiene, men når jeg sitter med det samme sanseinntrykket etter jeg drakk dette ølet som jeg fikk første gangen jeg forvilla meg inn i garderoben på et treningsstudio, da er det ikke helt vellykka i min verden. 13.

Raspberry Wheat

Meantime Brewing Company, England. ABV: 5%

Kjøpt hos: Vinmonopolet, Hønefoss.

"Based on a pale, lightly hopped wheat beer, the refreshingly crisp fruitiness, aroma and rich colour come from the addition of fresh raspberry puree during maturation. Balancing tartness with sweetness, on its own it is a delicious aperitif, as well being as a great partner for goat’s cheese, rich pate or anything chocolatey."

Den oppvakte leser vil se at glasset er fra et stort konsern...
Hva var egentlig ideen bak dette ølet? Var det meningen å lage et hveteøl som inneholdt bringebær slik at hveteølkarakteristikken forsvant? Eller hadde de lyst til å lage en framboise men manglet villgjær? For meg blir dette ølet hverken fugl eller fisk, smaksmessig er det for så vidt helt greit men som produkt blir det omtrent på linje med "akevitt-likør", unødvendig. 13.


Hansa Premium

Hansa Borg Bryggerier, Norge. ABV: 4,5%
Kjøpt hos: Kiwi Hønegata, Hønefoss.

"Siden 1891 har vi brygget kvalitetsøl på Hansa. Som et ekete Hanseaterøl er vår ølbrygging inpirert av tyske tradisjoner. En av dem er å bruke et innslag av hvetemalt i ølet, noe som gir en lett syrlig og frisk smak. Dette er litt av grunnen til Hansa Premiums store særpreg."



Nydelig Premium Pilsner, hvetemalten gir et nydelig syrlig preg som nesten drar tankene mot radler og shandy. Pils entusiaster vil sikkert trekke for dette, men hos meg blir det en ny dimensjon, og en annerledes måte å lage et premiumøl på. 19.

Gardeners Tipple

Hogs Back Brewery, England. ABV: 4%
Kjøpt hos: Meny Borre.

"First brewed as an exclusive celebration beer for the Royal Horticultural Society garden at Wisley for their 100 year Centenary, Gardener’s Tipple proved to be a great success. We brew a rounded malty base from finestEnglish malted barley in the mash tun and combine it with fresh local Fuggles and Goldings whole hop flowers in the copper to achieve a long lasting finish. Light amber in colour, it is a refreshing and thirst quenching bitter, perfect for relaxing after a hard day in the garden."


Klassisk britisk bitter. lettdrikkelig, forholdsvis alko-svak og uten altfor komplekst smaksbilde. 16.

Original 1402

Störtebeker Braumanufaktur, Tyskland. ABV: 0,5%
Kjøpt hos: Eurocash, Töckfors, Sverige.

"Original 1402 är ett naturligt grumligt underjäst alkoholfritt öl av pilsnertyp med en stamvörtsstyrka på 13%. Serveringstemperatur 8°C."


Dette alkoholfrie ølet har Nico tidligere skrytt opp i skyene, og siden jeg befant meg hos söta bror tok jeg like godt med meg ettpar flasker. Nico farer ikke med løgn! Dette var snadder! Her hadde jeg latt meg lure, for dette var et alkoholfritt øl med "full" ølsmak og dybde. Vurderer en tur over grensa igjen....og dette kan man vel ta med seg ubegrenset av også....

fredag 8. januar 2016

Falcon Korvpilsner

Carlsberg, Sverige. ABV: 3,5%
Kjøpt hos: Eurocash, Tøckfors, Sverige.

"Falcon Korvpilsner bryggs med rika mängder humle. Det ger en frisk aromatisk doft och en markerad, uppfriskande beska som gör ölet utmärkt till salta smaker och rätter, som exempelvis bräckt falukorv eller bratwurst. Gott til korv, helt enkelt."


-Det finnes tydeligvis en øl for enhver anledning..... Dette ytret fruen når jeg jekket denne boksen. Dette har jo undertegnede visst lenge, og kombinasjonenen pølser & øl er jo en klassiker. Falcon's Korvpilsner er en helt grei hverdagsøl og ikke noe mer enn det. 15.

mandag 4. januar 2016

Ringnes Lettøl

Ringnes Bryggerier, Norge. ABV: 2,5%

Kjøpt hos: Meny Åmot.

"Ringnes lettøl smaker som ekte pils og er et forfriskende alternativ som passer i mange situasjoner."


Denne har vært borte fra markedet en stund men relanseres i disse dager med splitter nytt design (eller designet til Julespecialen om du vil...). Ølet smaker kliss likt Ringnes Pils noe som ikke akkurat er all verden, men som mellan-øl-entusiast bifaller jeg initiativet! 15.

Gulating Bjorr

Gulating Mikrobryggeri, Norge. ABV: 4,7%

Kjøpt hos: Gulating Ølutsalg, Strømmen.

"Byen Ceske Budejovice i Tsjekkia har to bryggerier, dette ølet kommer fra bryggeriet som ble etablert først. Det brukes tradisjonelle bryggemetoder med åpne gjæringstanker. Vannet er ekstremt bløtt som passer perfekt for denne type øl. Ølet er brygget med gulvmaltet tsjekkisk bygg og den berømte tsjekkiske Saaz humlen, som gir en behagelig bitterhet og aroma."


I overkant mye mas om Tsjekkia på etiketten, men også mye Tsjekkia i denne her. Ølet minner om de ur-pilsnerene man får servert der borte, med litt mer smak og litt mindre kullsyre enn vi er vant til fra norsk pilsner. Veldig tøft design på flaska også. Eneste jeg vil trekke for er manglefull informasjon rundt hvor det faktisk blir brygget....18.

UKE 53, 2015