lørdag 28. september 2013

Britannia

Haandbryggeriet, Norge. ABV: 3,5%

Tilgjengelighet: Velassorterte dagligvarebutikker.

"U.S. inspirert India Session Ale, lav alkoholstyrke, men mye smak."

Nok et skudd på lavalkoholstammen, denne gangen fra Drammen. Utrolig kul etikett (uten at det skal ha noe å si....) og et konsept jeg virkelig bifaller etter et utall øl man knapt kan ta et eggeglass av uten å ende opp med latent promille i flere dager etterpå....føler på meg at det er nest før jeg stemmer Krf her, godt det er lenge til neste valg.

For ihuga royalister er det alltid stas med slike
etiketter.....
Fantastisk! Nok et lavprosentøl som virkelig smaker av "fugl" (eller humle). Det er ikke alle butikkølene til HB jeg er like fornøyd med, men dette var virkelig kvalitet! 23.
PS. Thomas Arne's smått nasjonalistiske "Rule Britannia" hører du her.

 

UKE 39, 2013.

torsdag 26. september 2013

Forum For Fåreskaller.

"Når det er mye rognebær, da er det høsten."
                 -M.Fleksnes.-

Rognebær er absolutt et tegn på at høsten har kommet, et annet tegn er den tiltagende hodepinen på søndager som følger i kjølvannet av det ene rituelle måltidet etter det andre. Det serveres vel knapt ei wiener i lompe fra september og frem til jul uten at den er tradisjonsrik, har egen merkedag eller inntas i tømmerkoie mens det fremsies ei eller annen "slaktersoge" på uforståelig dialekt samstundes som akevitten flyter i uansvarlige mengder.... -Med andre ord, det er en herlig tid!

Det bugner i disken på Meny Brakerøya
I mitt tilfelle er første etappe på dette etegildet fårikålen.
Oppskriften er genial i sin enkelhet, du trenger: Lammekjøtt, Kål, Hel pepper, Salt og litt hvetemel. I tillegg anbefaler jeg ettpar bokser med kald pils. (Veldig viktig at det er bokser og ikke flasker ellers blir ikke fårikålen noe god). Legg lagvis i kjele, fyll på med vann og en boks øl. Drikk den andre boksen mens det koker opp, la stå i 2 timer +. Ikke rør! Bør serveres dagen etter med øl og dram.

Men hvilket øl passer til? Et forsiktig nettsøk avslører at Vinmonopolet anbefaler Geueze, Pale Ale eller Brown Ale, noen sider anbefaler Wit, Saison og Pils, mens andre skriver at man skal styre unna de lyse ølene, kjært barn er som baken med andre ord....

Jeg anbefaler derfor folket der ute å arrangere sin egen lille test, det gjorde nemlig jeg. Siden polkokkene bør vite hva de snakker om ble det innkjøpt Newcastle Brown Ale og Geuze Boon. I tillegg tok jeg med en Nøgne Ø IPA og Lir, den nye stouten fra Ægir. Begge to øl med opphav fra land kjent for sterke lammetradisjoner.

Denne porsjonen kombinert med et Liverpool tap
gjorde lørdagen perfekt!
Geuzen ble altfor skarp, Newcastle ble altfor søtt og Stout'en ble altfor tung. IPAen derimot fungerte til dels meget bra. Ærlig talt så tror jeg at pils fungerer best her, av og til er det enkle det beste og i dette tilfellet er det nok ingen vits å jåle dette til mer enn nødvendig (derfor boks fremfor flaske i prepareringsfasen). Fårikålens festdag (nok en merkedag verdt markering) er den 26 September, og guttene i "Die By The Beer" har også skrevet et blogginnlegg som hyller denne retten, "Metal, Cabbage & Meat". Den finner du her. Vel bekomme.

søndag 22. september 2013

Hansa IPA

Hansa Borg Bryggerier AS, Norge. ABV: 4,6%

Tilgjengelighet: De fleste større butikker.

"Hansa IPA er vår versjon av India Pale Ale som først ble brygget på 1700-tallet. Ølet ble brygget med mye humle, som gir den karakteristiske bitterheten, for å holde på kvaliteten under overfart fra England til India. Hansa IPA er en overgjæret Ale, brygget med amerikansk aromahumle, og i tillegg tørrhumlet for å få frem ølets unike aroma. Ølet hjar en velbalansert fruktighet og sødme, og en kraftig humlearoma med god bitterhet. Et øl for entusiaster."

Hva? Hansa skal komme med hva? Det var vel ikke bare jeg som stusset litt når nyheten om at Hansa skulle lansere sin egen IPA ble presentert. Skulle virkelig et av de Norske storindustri-bryggeriene komme med sin versjon av øltypen som har blitt selve symbolet på mikrobryggeriboomen og vår samtidige øltrend? Kunne dette bli vellykket? Spørsmålene har vært mange....


Nå er endelig tiden inne! Ølet har utpreget humleduft, men visuelt ser det rimelig "polert" ut. Her er det viktig at man ikke blir "ølpoliti" og sammenligner dette ølet med ekstreme vestkyst-IPA'er og tradisjonsrike Britiske brygg. Dette skal være et øl med stort nedslagsfelt og hvis det i tilleg kan være innfallsporten til å teste ut mer markante øltyper for folk, så er vel det bare en hyggelig bieffekt. Ølet er leskende, lettdrikkelig og med en bitterhet som ikke levner tvil om hva det er for slags øl vi her får servert. Jeg synes Hansa skal ha for forsøket, og dette ølet vil absolutt bli gjenkjøpt. 22.

 

UKE 38, 2013.

mandag 16. september 2013

Fjolls til fjells.

-Er det et bryggeri i det fjerne...?
Behovet for å komme seg litt vekk dukker opp fra tid til annen og høsten er en fin tid for litt vasing i skog, mark og fjellheim. Litt friluftsliv, kombinert med et bryggeribesøk er akkurat den kombinasjonen som skal til for at hele familien er fornøyde, så vi fylte opp tanken, fant frem tur-utstyret og begynte å kjøre i retning oppover.

Viktigheten av korrekt proviantering kan ikke gjentas for ofte!
Vi foretok en pit-stop på Fagernes for litt rolig ølshopping. Jeg synes egentlig at ølet fra Valdres Gårdsbryggeri er litt kjedelig, men "when in Rome" osv osv.

Opplevelses-Ysteriet, lokal tilvirkning av ost & øl.
Første overnatting skulle skje på Beitostølen, og etter en vellykket innlosjering tok vi oss en liten promenade i sentrum for å se hva "heisann-bygda" hadde å by på utenfor turistsesongen. En slags gardsbutikk dukket opp midt i hovedgata (eller bare "gata" om du vil..), og som den lokalmatentusiasten jeg er stakk jeg nesa innafor. Jeg oppdaget til min store overraskelse at de hadde noe for meg ukjent Beito-øl på fat, og fikk deretter opplyst at det var tilvirket på stedet! Du store, jeg hadde tilfeldigvis spasert inn i et av landets nyeste mikrobryggerier og takket ikke nei til ettpar smaksprøver i den anledning. Den fyldige Beito-Ale'n, og den smaksrike Beito-Pils. Gode håndverksbrygg begge to, for øvrig tilsatt myse fra lokal osteproduksjon. Opplevelses-Ysteriet på Beitostølen dere! Husk navnet!

Jotnetunet.
Skulle du befinne deg på Beitostølen kan jeg foruten Opplevelses-Ysteriet også anbefale det rustikke og sjarmerende spisestedet Jotnetunet samt Svingen Pub som hadde et ganske så omfattende utvalg både når det gjaldt øl og klientell....

Er ikke så ofte jeg tar bilder av lampeskjermer altså....
Var igrunn ganske fornøyd med Beitostølen, men det kan vel hende at inntrykket hadde vært et ganske annet dersom vi hadde tatt turen i vinterferien

Knutshø i bakgrunnen...Tilsyn-plakaten gjelder personen
til høyre....
Etter en i overkant stor "Stølsfrokost" fortsatte turen over fjellet dagen etter, vi vurderte Besseggen, men der var det "fullt" så vi satset på litt mindre kommersielle "Knutshø" i stedet. En meget frisk tur, der man nok engang fikk konstatert at formen ikke var helt på topp....

Vard-Jon-Robert & Vard-Runa....(noen som tok den?)
 
Været skifte fort til fjells, og denne dagen virket det som om høsten hadde kommet for å bli. Det ble derfor ikke så mye friluftsliv som vi hadde planlagt, men en jettegryte-vandring på stedet med det klingende navnet "Helvete" ble i hvert fall gjennomført. (Skulle jo bare mangle når man har interesser i de baner...)

Fytti Helvete!
Dersom man av en eller annen grunn ønsker seg en haug med usmakelige suvernirer merket "Helvete", er dette plassen å dra. De fører for øvrig også varmrøkt sik....

I svarteste granskauen!
Ruten Fjellstue med spin-off bedriften, Espedalen Fjellbryggeri var dagens endelige destinasjon, og her skulle det ifølge NAF-boka visstnok vanke både egenbrygget øl og hjemmelaget mat.

Ruten Fjellstue! Ta turen!
Vi ble ikke skuffet! Arthur og Berit Bredeli var det beste vertskapet man kunne tenke seg. Arthur bød på omvisning i bryggeriet, tur i ølkjelleren og smaking av ikke mindre enn 9 forskjellige sorter hjemmebrygget øl, og Berit disket opp med en treretters middag som allerede har sikret henne legendestatus som kokke her i huset.

Arthur Bredeli - Gutten sin!
Middagen mettet og vel så det, så resten av kvelden ble tilbrakt halvveis liggende i Chesterfielden mens vi smakte på mere øl.

Et utvalg utstoppede
arter fra fjellheimen.
Dette er vel en av de fineste stedene jeg noensinne har vært på. Og med et personale som virkelig kunne dette med å sette gjesten i høysetet. Anbefales på det sterkeste!

-Belgisk Blond Ale? Ja, det må vi huske...kan noen
huske på det? Blonde Ale...
Hva het den igjen sa du? Blonde Ale ja....det må vi huske...
Vi må nok en gang kunne krysse av for vellykket tur, og nedenfor finnes linker til noen av stedene og referansene dette blogginnlegget inneholder. Takk til vertskapet Bredeli på Ruten Fjellstue for et fantastisk opphold, og takk til min hulde viv som tradisjonen tro bidrar på sitt vis til at turen blir litt rikere på opplevelser.

Historisk tre...på Aulestad.
Fjolls til fjells, et samtidsdrama fra Hurlumhei Høyfjellshotell med Leif Juster og en svært så androgyn Unni Bernhoft finner du mere om her. Valdres Gårdsbryggeri kan du lese om her, og Wangensten rakfiskprodusent ligger på denne linken (ølet er brygget av Ægir).
På Beitostølen finner du Svingen Pub, Jotnetunet og Opplevelses-Ysteriet. Med "Heisann"-referansen sikter jeg til Jacob Winche-Lanche, og Knutshø finner du litt om her.
Wardruna er et band, og Helvete er vel både avskaffet, lagt ned og gjenåpnet.....
Bjørnstjerne Bjørnson, Caroline og Aulestad kan du lese om her, og her finner du informasjon om den fantastiske Ruten Fjellstue.

Var høyt for Caroline ja...



søndag 15. september 2013

Jaipur IPA

Thornbridge, England. ABV: 5,9%

Tilgjengelighet: Vinmonopolet.


"Thornbridge Brewery is a Collaboration of innovation, passion and knowledge. Our brewers come with a variety of experience but all share the same desire to make great beers. Using the flavours of the land their aim is to put the art back into the science they were taught. The immediate impression of Jaipur, this multi award winning India Pale Ale, is soft and smooth but this rapidly builds around the mouth to a crescendo of massive hoppiness."

Jaipur IPA. Selveste erke IPA'en. Av mange rangert som en av verdens beste, men dette var før den store bølgen fra den Amerikanske vestkysten kom over oss og raderte vekk alt vi tidligere hadde lært om India Pale Ale. Vil denne gamle pubklassikeren fremdeles holde mål mot humletsunamiene fra statene? Solbukken tar saken.

Viktigheten av korrekt glass kan ikke
understrekes mange nok ganger....
Det første som overrasker meg er den utrolig lyse fargen og det kritthvite skummet, nesten som et hveteøl, Duften er ikke så humlepreget som hos Vestkystbryggene men fremdeles tydelig humlearoma. Men smaken dere, smaken er nydelig velbalansert. Perfekt tørsteslukker og ikke for alkosterkt. Dette ølet står som en påle den dag i dag! 23.

UKE 37, 2013

søndag 8. september 2013

Armageddon, verdens sterkeste øl!

Brewmeister, Skottland. ABV; 65(!)%

Tilgjengelighet: Postordre, gode ølbutikker utenlands.


"The world’s strongest beer at 65%. Ingredients include crystal malt, wheat, flaked oats and of course 100% Scottish spring water. We then freeze ferment the beer to bring up the ABV. Consume this like a fine whisky. Despite being 65%, the beer has a lot of flavour - malty, hoppy, slightly sweet and lots of yeast still in the beer. Be careful though, smelling it is probably enough to put you over the limit!"

Verdens sterkeste øl....en konkurranse som stort sett har pågått imellom Brewdog og Schorschbräu inntil Skottene i Brewmeister satte foten ned og klinte til med Armageddon på 65%. Vi hadde hørt om ølet, og når Jimmy tekstet fra København at han holdt et eksemplar i hånda og lurte på om Herreklubben skulle investere i den var jo saken klar, denne måtte vi ha. VI har hatt flasken stående en stund i mangel på den rette anledningen da det er flere bekjente vi synes hadde gjort seg fortjent til en liten sup, og nå var altså dagen kommet!

Et utvalg håndplukkede sullikker.....

Det første som slo oss var hvor lyst dette ølet var, deretter hvor lite lukt det var med tanke på de 65 volumprosentene som befant seg i glasset. Dernest var det tid for smaking....helt utrolig! Jeg hadde aldri anslått dette til 65%. Med tanke på de andre ølene jeg har smakt innenfor samme "segment" var dette langt mer vellykket, og det er nesten skremmende at det kan lages noe så sterkt som har såpass lite alkostikk.

Veldig lys altså....

For moroskyld testet vi den opp mot en whisky på 64% og det understreket fraværet av alkoholsmak ytterligere....skummelt. Dette er et kuriøst øl jeg vanskelig kan rate, men siden det er det mest vellykkede jeg har smakt innenfor denne genren gir jeg den 23 som er ett poeng høyere enn Tactical Nuclear Penguin. Bør testes dersom du har muligheten. (Herreklubben VI har vel fremdeles ettpar desiliter igjen...)

Siden vi først var i gang så smakte vi på litt annet også...

 

UKE 36, 2013

PS. Nyere info har vist at dette ølet muligens ikke så sterkt som bryggeriet påstår, link her.