mandag 28. januar 2013

Juleølet 2012, part III

Alle ting kommer til en ende, også herreklubbens juleølsmaking som i år har vært en trilogi (med en liten spin-off epilog i fremtiden). Av de totalt 58 juleølene polet kom med, klarte vi tilslutt å erhverve 57 av de.

Helt ferdig ble vi dog ikke da noen valgte å kaste inn håndkle når det gjensto 3 stykker. Vi kommer tilbake til disse ved en senere anledning og da vil det også foreligge fullstending scoringsliste samt sammenligning med 2011.

innsniking av Underberg er absolutt lov....

Testingen av juleølet 2012 har nærmest blitt et evighetsprosjekt og til neste år vil vi nok kutte ut de forholdsvis kjedelige 6,5% og heller konsentrere oss om "utskuddene" dersom polet velger å lansere lignende antall. Nå er vel øltrenden ekstremt i tiden og vi kan bare krysse fingrene og håpe det holder seg slik i mange år fremover.

Møtet ble avviklet hos Nico den 25/1-13, og Terje var innbudt som dagens gjest. Ikke dumt med en fjerdemann når man skal drikke seg igjennom 20 øl.

Oppvakt kvartett, Nico, Jimmy, Terje og Solbukken.
 
De som utmerket seg i denne runden var Indslev Julehvede, som smakte veldig mye jul og veldig lite hveteøl, pluss for det. Hornbeer Vinterporter fra Danmark og den Italienske (ikke Belgiske...) "Baladin Noel" scoret begge 23 og ble dermed kveldens vinnere......eller det vil si at Berentsen Jule Avec som var den siste som ble konsumert før det kulminerte har ikke fått notert noen karakter....vi har tidligere satt 24 på dette ølet, og med tanke på at den fikk oss til å retirere holdt den vel høyt nivå også denne kvelden.
 
Samtlige resultater part III.

Anchor Christmas 20
Herslev Juleøl 17
Indslev Julehvede 19
Dahls Juleøl 18
CB Juleøl 16
Mack Juleøl 13
Midtfyn Juleale 15
Abbaye de Val Dieu Biere de Noel 17
Slaapmutske Christmas 15
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 18
Atna Julenisjeøl 17
Julemandens Trøst 19
Galoise Bocq Christmas 21
Hornbeer Vinterporter 23
Baladin Noel 23
Ringnes Julebokk 22
Berentsen Jule Avec "Noe usikkert..."
 
Takk til Nico for kreativ gryterett, og takk til alle andre som var involvert i denne fine Januar-kvelden.
 
PS. Nyere informasjon har avslørt at Nico har en
ekstra flaske Jule-Avec stående, så på neste møte 
starter vi med den.
 
Rent avslutningsvis noen ord om konservering og oppvarming av kjøtt:
 
Vakuumering
Vakuumposer brukes til vakuum- og MAP pakking av de fleste næringsmidler, også flytende.
Standard som 80 my med sveis på 3 sider.
Posene kan trykkes i inntil 10 farger på en eller to sider - kan også leveres med zip-lock.
Tåler opptil 85 grader.
Sous-Vide
Sous-vide poser brukes til koking og varmfylling av matvarer.
Tykkelse 80 my.
Gir produktene ekstra god holdbarhet. Produktene blir varmet opp i posen.
Tåler opptil 120 grader.
Krymp
Krympeposer er beregnet for pakking av ferskt kjøtt, alle typer bearbeidede kjøttvarer, samt forskjellige typer ost som ikke avgir gass. Posene vakuumeres og krympes. Det må være 5 cm klaring i hver retning når posen er fylt for å oppnå riktig krymping. Posene er meget tette og presenterer produktene på en innbydende måte.
For krympeposer anbefales en krympetemperatur på 80-90 grader i 3 sek. Det gir en krymp på ca 40 % ved FME, AMK, KK og NCM og 25-30 % ved HA-S.

søndag 27. januar 2013

Kissmeyer Smokey Oktober

Søgaards Bryghus, Danmark. ABV:7,5%


"A unique twist to the Oktoberfest. Based on the german bock tradition. This beer has a rich and slightly sweet malty body, but the aroma, flavour and taste of the alder/beech hand smoked malt is the star in this complex play."

Her har Kissmeyer vært på farten igjen, og som mange av dere sikkert vet samarbeider denne karen med mange forskjellige bryggerier. Denne gangen er det Søgaards Bryghus i Ålborg som står for produksjonen.

Smokey October er en røkt Dobbelbock, som oktoberøl er det vel ikke akkurat sjangertypisk, noe dette utklippet fra Wikipedia kan underbygge.

Oktoberfestbier / Märzen
Oktoberfest is a German festival dating from 1810, and Oktoberfestbiers are the beers that have been served at the festival since 1818, and are supplied by six breweries: Spaten, Löwenbräu, Augustiner-Bräu, Hofbräu-München, Paulaner and Hacker-Pschorr.[12] Traditionally Oktoberfestbiers were the lagers of around 5.5 to 6 abv called Marzen - brewed in March and allowed to ferment slowly during the summer months. Originally these would have been dark lagers, but from 1872 a strong March brewed version of an amber-red Vienna lager made by Josef Sedlmayr became the favourite Oktoberfestbier.[12] The colour of Marzen and so Oktoberfestbier has become even lighter since the late 20th century, with all Oktoberfest beers brewed in Munich since 1990 being golden in colour;[12] though some Munich brewers still produce darker versions, mostly for export to the USA.[13]
Oktoberfestbier is a registered trademark of the big six Munich breweries, who call themselves the Club of Munich Brewers. Oktoberfestbier is also known as Munich Beer, and - along with Bavarian beer - is protected by the European Union as a Protected Geographical Indication (PGI).[14]


Dersom du kan forestille deg hvordan det kan være å åpne ei flaske med bacon, kan du sanse litt av lukten som slo imot meg fra denne flasken. Jeg er veldig glad i Rauchbier, men her virket røyken veldig sur. Assosiasjoner til bråtebrann og rå ved gjorde heller ikke smaksopplevelsen optimal. For meg ble dette forholdsvis mislykket. 13

UKE 4, 2013 


søndag 20. januar 2013

The Fundamental Blackhorn

Hornbeer, Danmark. ABV:11%


"The Fundamental Blackhorn er en kraftig american imperial stout lagret med egtræ og valnød og brygget med honning. der er smag fra ristet malt, coffeemalt og honning. The Fundamental Blackhorn passer fantastisk til ostebord med de kraftige skimlede oste. Du kan også prøve den til den gode chokolade med minimum 80% kakao. The Fundamental Blackhorn blev valgt som bedste øl ved ølfestival i Valhia i Fredrikssund både i 2011 og 2012, og flere andre priser i både USA, Sverige og Danmark."

De som kjenner meg litt, vet at jeg er en "sucker" for øl med kule navn. The Fundamental Blackhorn føyer seg rett inn i rekken av øl kjøpt kun grunnet navn. Hornbeers produkter har fra før hatt en veldig varierende kurve her i huset så spenningen var stor når dette brygget skulle testes ut.


Ikke hadde jeg blåskimmelost, og ikke hadde jeg sjokolade i hus, men vi prøvde likevel og dette var svært bra! Svart som natten, tyktflytende som tjære, og en smak som dro imot salmiakkdrops. Litt heavy med en halvliter på en person men absolutt gjennomførbart. 24.

UKE 3, 2013

søndag 13. januar 2013

Oranjeboom Premium Lager

United Dutch Breweries, Holland. ABV:4,7%


Oranjeboom er et ølmerke som har vært utsatt både for produksjonsstopp og oppkjøp fra multinasjonale bryggerikonsern. Det siste er vel kanskje grunnen til at denne boksen plutselig dukket opp i ølhylla på jobben.
Det er ikke så ofte det dukker opp upløyd mark i bryggeriavdelingen på Coop Mega Hønefoss så jeg investerte umiddelbart i en burk.

Ikke overraskende var dette en meget tynn og lett lager. en typisk "bøtteøl" som er skreddersydd for solskinnsfylla. Veldig frisk samt et totalt fravær av ettersmak gjør at denne også havner midt på treet.15.
 
Dersom du er interessert i å lese litt om historien til Oranjeboom, så finner du litt info her.
 

UKE 2, 2013

 

 

søndag 6. januar 2013

Juleølet 2012, Part 2.

Jakten på juleølet har fortsatt inn i det nye året, og pr.dags dato er vi oppe i 55 av totalt 57 lanserte. Part 2 ble gjennomført hos Jimmy med Tor Simen som gjest. Det var i utgangspunktet 19 juleøl som skulle konsumeres, men det hvite håp hadde for anledningen brukt sine kontakter i pubbransjen og brakte med seg den sagnomsuste "Very Special Holiday Ale" brygget av Nøgne Ø. Dette ølet er et samarbeid mellom 3 forskjellige bryggerier, Stone, Jolly Pumpkin og Nøgne Ø. Bryggeriene brygger hver sin versjon av ølet, og alle bruker de samme lokale ingrediensene, kastanjer fra Michigan, salvie fra California og einebær fra Norge.

 
Etter en liten opprydning i kjøleskapet tidligere i høst, dukket det opp en Fredrikstad juleøl fra 2011 og denne tok vi med på testrunden for å sjekke hvorvidt det var noe utvikling ved lagring i ett år. Vi kunne konkludere med at "noe" hadde skjedd, men ikke nok til at jeg kommer til å hamstre 6,5 juleøl for overvintring i årene fremover....

Kjøkkentjeneste.
Det var en sterk overvekt av Danske juleøl på denne runden, danskene brygger et noe lettere juleøl en vi nordmenn er vant med, jevnt over bra produkter men ingen som utmerket seg. De Norske kandidatene var stort sett veldig bra, men ingen av de kunne måle seg med den Østerriske "Samichlaus Classic" fra Schloss Eggenberg. Dette er et så fantastisk produkt at det er vanskelig å rose det nok. Dersom du skal drikke ett juleøl i livet, må det bli dette. Jeg husker at vi ble skikkelig "beerstruck" av denne i fjorårets test, men i år var den ennå bedre siden vi visste hva vi hadde i vente.

Herreklubben VI, drar alltid i samme retning....
Her følger dommen: 
Erdinger Schneeweisse 15
Hornbeer Julehumle 20
Aass Juleøl 17
Berentsen Julefnugg 19
Fredrikstad Juleøl 18
Fredrikstad Juleøl (lagret 1 år) 19
Kinn Julefred 21
Nørrebro Bryghus Julebryg 15
Rise Jule Ale 14
Coisbo Christmas Ale 19
Haandbryggeriet Nissefar 23
Fanø Julebryg 18
Midtfyn Julestout 20
Herslev Stjernebryg 18
Abbaye de St.Martin Cuvee de Noel 16
Nøgne Ø God Jul 23
Nøgne Ø Very Special Holiday Ale 22
N'ice Chouffe 23
Samichlaus Classic 25
 
Gjest med høy føring.....
Det ble lagt inn en rolig pause med fotball, biffsmørbrød og butikkøl som seg hør og bør, og kvelden ble rundet av med en alldeles fantastisk Carribean Rum Stout fra Hornbeer. Nok et vellykket arrangement i regi av den Sofistikerte Herreklubben VI.


PS. Mike The Headless Chicken finner du mer om her.

lørdag 5. januar 2013

Rise Premium Valnød

Rise Bryggeri, Danmark. ABV:6%

Dette ølet har lenge vært en slags "hellig gral" for meg. En bekjent av meg skrøt noe så voldsomt av det for noen år tilbake, -som å drikke fløte.

På en tur til Manchester fant vi faktisk ølet på menyen på en restaurant, dette var så tidlig på morgenen at de ennå ikke hadde åpnet ølserveringen så vi gikk hvileløst rundt ettpar timer bare for å oppdage at det var utsolgt når vi kom tilbake....

Danske ølsjapper har blitt saumfart både i Ålborg, Fredrikshavn og København uten hell, men NÅ fant Jimmy det endelig. På et shoppingsenter faktisk.....


Forventningene var vel skrudd rimelig høyt når det gjaldt dette ølet, så antiklimakset var absolutt et faktum. Ett fyldig øl, men hvalnøtt var ikke en smak jeg kunne finne her.
Ikke var den spesielt kremet heller, så Thomas' sammenligning med fløte faller noe på stengrunn.
I tillegg syns jeg det var et altfor utpreget alkostikk med tanke på de beskjedne 6%. Score:16.

UKE 1, 2013

onsdag 2. januar 2013

Godt Nytt År!

Solbukken ønsker alle lesere av bloggen ett riktig godt nyttår! 2013 vil forhåpentlig bringe oss mange gode drikkeopplevelser. Takk til alle som har gitt meg gode tilbakemeldinger på min lille forholdsvis nystartede blogg, og takk til Kjempetorsken som slapp meg inn i det gode selskap "Norske Ølskribenter". Samme kar åpnet nettopp siden: "Ølportalen", og dette er en side alle ølinteresserte bør besøke.

Bloggen vil fortsette som før fremover, med ølanmeldelser, reiseartikler, oppskrifter, fjas og ikke minst "The forthcoming adventures of Herreklubben VI".

Nytt i 2013 vil bli "Ukens øl", der jeg i en ukentlig spalte forsøker å presentere et øl jeg mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet av en eller annen grunn. Det være seg ris, ros eller andre faktorer som gjør at ølet skiller seg ut i den skummende massen som til stadighet skyller inn over oss.

-May the (dark) force be with you.
                                                                                 -Solbukken-

Hollows & Fentimans Ginger Beer

Fentimans Ltd, England. ABV:4%

Dette bryggeriet har jeg ingen kjennskap til overhodet. Dersom du er interessert finnes det litt info her.

Alkoholholdig ingefærøl har jeg vært borti før under en Englandstur der den CAMRA-lovpriste Old Tom ble testet med stort hell. Spørsmålet som nå gjensto var om H & F sin var i samme gata.


Det første som overrasket meg var fargen, lys som sitronsaft. Lukten var også veldig intens med svært mye Ingefær.
Dette var en real smaksbombe. Ingefærsmaken tok absolutt all fokus, så dersom du er ekstremt glad i den smaken er nok dette ølet for deg. Kan kanskje fungere sammen med sushi....14.