torsdag 26. september 2013

Forum For Fåreskaller.

"Når det er mye rognebær, da er det høsten."
                 -M.Fleksnes.-

Rognebær er absolutt et tegn på at høsten har kommet, et annet tegn er den tiltagende hodepinen på søndager som følger i kjølvannet av det ene rituelle måltidet etter det andre. Det serveres vel knapt ei wiener i lompe fra september og frem til jul uten at den er tradisjonsrik, har egen merkedag eller inntas i tømmerkoie mens det fremsies ei eller annen "slaktersoge" på uforståelig dialekt samstundes som akevitten flyter i uansvarlige mengder.... -Med andre ord, det er en herlig tid!

Det bugner i disken på Meny Brakerøya
I mitt tilfelle er første etappe på dette etegildet fårikålen.
Oppskriften er genial i sin enkelhet, du trenger: Lammekjøtt, Kål, Hel pepper, Salt og litt hvetemel. I tillegg anbefaler jeg ettpar bokser med kald pils. (Veldig viktig at det er bokser og ikke flasker ellers blir ikke fårikålen noe god). Legg lagvis i kjele, fyll på med vann og en boks øl. Drikk den andre boksen mens det koker opp, la stå i 2 timer +. Ikke rør! Bør serveres dagen etter med øl og dram.

Men hvilket øl passer til? Et forsiktig nettsøk avslører at Vinmonopolet anbefaler Geueze, Pale Ale eller Brown Ale, noen sider anbefaler Wit, Saison og Pils, mens andre skriver at man skal styre unna de lyse ølene, kjært barn er som baken med andre ord....

Jeg anbefaler derfor folket der ute å arrangere sin egen lille test, det gjorde nemlig jeg. Siden polkokkene bør vite hva de snakker om ble det innkjøpt Newcastle Brown Ale og Geuze Boon. I tillegg tok jeg med en Nøgne Ø IPA og Lir, den nye stouten fra Ægir. Begge to øl med opphav fra land kjent for sterke lammetradisjoner.

Denne porsjonen kombinert med et Liverpool tap
gjorde lørdagen perfekt!
Geuzen ble altfor skarp, Newcastle ble altfor søtt og Stout'en ble altfor tung. IPAen derimot fungerte til dels meget bra. Ærlig talt så tror jeg at pils fungerer best her, av og til er det enkle det beste og i dette tilfellet er det nok ingen vits å jåle dette til mer enn nødvendig (derfor boks fremfor flaske i prepareringsfasen). Fårikålens festdag (nok en merkedag verdt markering) er den 26 September, og guttene i "Die By The Beer" har også skrevet et blogginnlegg som hyller denne retten, "Metal, Cabbage & Meat". Den finner du her. Vel bekomme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar