mandag 16. september 2013

Fjolls til fjells.

-Er det et bryggeri i det fjerne...?
Behovet for å komme seg litt vekk dukker opp fra tid til annen og høsten er en fin tid for litt vasing i skog, mark og fjellheim. Litt friluftsliv, kombinert med et bryggeribesøk er akkurat den kombinasjonen som skal til for at hele familien er fornøyde, så vi fylte opp tanken, fant frem tur-utstyret og begynte å kjøre i retning oppover.

Viktigheten av korrekt proviantering kan ikke gjentas for ofte!
Vi foretok en pit-stop på Fagernes for litt rolig ølshopping. Jeg synes egentlig at ølet fra Valdres Gårdsbryggeri er litt kjedelig, men "when in Rome" osv osv.

Opplevelses-Ysteriet, lokal tilvirkning av ost & øl.
Første overnatting skulle skje på Beitostølen, og etter en vellykket innlosjering tok vi oss en liten promenade i sentrum for å se hva "heisann-bygda" hadde å by på utenfor turistsesongen. En slags gardsbutikk dukket opp midt i hovedgata (eller bare "gata" om du vil..), og som den lokalmatentusiasten jeg er stakk jeg nesa innafor. Jeg oppdaget til min store overraskelse at de hadde noe for meg ukjent Beito-øl på fat, og fikk deretter opplyst at det var tilvirket på stedet! Du store, jeg hadde tilfeldigvis spasert inn i et av landets nyeste mikrobryggerier og takket ikke nei til ettpar smaksprøver i den anledning. Den fyldige Beito-Ale'n, og den smaksrike Beito-Pils. Gode håndverksbrygg begge to, for øvrig tilsatt myse fra lokal osteproduksjon. Opplevelses-Ysteriet på Beitostølen dere! Husk navnet!

Jotnetunet.
Skulle du befinne deg på Beitostølen kan jeg foruten Opplevelses-Ysteriet også anbefale det rustikke og sjarmerende spisestedet Jotnetunet samt Svingen Pub som hadde et ganske så omfattende utvalg både når det gjaldt øl og klientell....

Er ikke så ofte jeg tar bilder av lampeskjermer altså....
Var igrunn ganske fornøyd med Beitostølen, men det kan vel hende at inntrykket hadde vært et ganske annet dersom vi hadde tatt turen i vinterferien

Knutshø i bakgrunnen...Tilsyn-plakaten gjelder personen
til høyre....
Etter en i overkant stor "Stølsfrokost" fortsatte turen over fjellet dagen etter, vi vurderte Besseggen, men der var det "fullt" så vi satset på litt mindre kommersielle "Knutshø" i stedet. En meget frisk tur, der man nok engang fikk konstatert at formen ikke var helt på topp....

Vard-Jon-Robert & Vard-Runa....(noen som tok den?)
 
Været skifte fort til fjells, og denne dagen virket det som om høsten hadde kommet for å bli. Det ble derfor ikke så mye friluftsliv som vi hadde planlagt, men en jettegryte-vandring på stedet med det klingende navnet "Helvete" ble i hvert fall gjennomført. (Skulle jo bare mangle når man har interesser i de baner...)

Fytti Helvete!
Dersom man av en eller annen grunn ønsker seg en haug med usmakelige suvernirer merket "Helvete", er dette plassen å dra. De fører for øvrig også varmrøkt sik....

I svarteste granskauen!
Ruten Fjellstue med spin-off bedriften, Espedalen Fjellbryggeri var dagens endelige destinasjon, og her skulle det ifølge NAF-boka visstnok vanke både egenbrygget øl og hjemmelaget mat.

Ruten Fjellstue! Ta turen!
Vi ble ikke skuffet! Arthur og Berit Bredeli var det beste vertskapet man kunne tenke seg. Arthur bød på omvisning i bryggeriet, tur i ølkjelleren og smaking av ikke mindre enn 9 forskjellige sorter hjemmebrygget øl, og Berit disket opp med en treretters middag som allerede har sikret henne legendestatus som kokke her i huset.

Arthur Bredeli - Gutten sin!
Middagen mettet og vel så det, så resten av kvelden ble tilbrakt halvveis liggende i Chesterfielden mens vi smakte på mere øl.

Et utvalg utstoppede
arter fra fjellheimen.
Dette er vel en av de fineste stedene jeg noensinne har vært på. Og med et personale som virkelig kunne dette med å sette gjesten i høysetet. Anbefales på det sterkeste!

-Belgisk Blond Ale? Ja, det må vi huske...kan noen
huske på det? Blonde Ale...
Hva het den igjen sa du? Blonde Ale ja....det må vi huske...
Vi må nok en gang kunne krysse av for vellykket tur, og nedenfor finnes linker til noen av stedene og referansene dette blogginnlegget inneholder. Takk til vertskapet Bredeli på Ruten Fjellstue for et fantastisk opphold, og takk til min hulde viv som tradisjonen tro bidrar på sitt vis til at turen blir litt rikere på opplevelser.

Historisk tre...på Aulestad.
Fjolls til fjells, et samtidsdrama fra Hurlumhei Høyfjellshotell med Leif Juster og en svært så androgyn Unni Bernhoft finner du mere om her. Valdres Gårdsbryggeri kan du lese om her, og Wangensten rakfiskprodusent ligger på denne linken (ølet er brygget av Ægir).
På Beitostølen finner du Svingen Pub, Jotnetunet og Opplevelses-Ysteriet. Med "Heisann"-referansen sikter jeg til Jacob Winche-Lanche, og Knutshø finner du litt om her.
Wardruna er et band, og Helvete er vel både avskaffet, lagt ned og gjenåpnet.....
Bjørnstjerne Bjørnson, Caroline og Aulestad kan du lese om her, og her finner du informasjon om den fantastiske Ruten Fjellstue.

Var høyt for Caroline ja...



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar