søndag 19. januar 2014

Jeg tror jeg brygger på noe.....

   
 "Det verker i kommentarfeltet mitt!"
                                                           -Tor Simen Granum 18.01.14 ca kl. 13:00-

Som klippet ut av en Oskar Braathen-novelle.
Man har i lengre tid gått og drømt om å brygge sin egen øl, det at man ikke besitter den nødvendige kompetansen har vært en grunn til at det ikke har blitt noe av, en annen unnskyldning har vært mangel på utstyr. Men nå har altså dagen kommet. Lars godsnakket med sine medsammensvorne i F.o.h.O Kulturbryggelaug som samtykket i at Herreklubben VI og Det Hvite Håp, Tor Simen fikk disponere bryggeutstyret deres en kald Januardag. Vi takker!

Bryggmester Lars.
Selve bryggeprosessen ble styrt og administrert hovedsakelig av Lars som så absolutt er på sin plass med tanke på at det var 4 bryggenoviser som møtte opp, men det ble tegnet og forklart såpass grundig at man kanskje i en ikke så fjern framtid kan brygge noe for egen maskin.

Vasking
Ølbrygging innebærer mye venting, og venting kan man jo bruke til f.eks å drikke øl. Det ble fortært mye spennende denne dagen men slik blir det gjerne når 5 ølglade venner skal tilbringe en hel lørdag sammen i en kald kjeller.

Nøyaktig oppmåling av ingredienser.
Jeg vil spesielt trekke fram Kriek'en fra Oud Beersel, BIPA'n fra Naparbier og Imperial Premiant India Pilsner fra Nøgne Ø. I tillegg fant vi et bruksområde for Ringnes Platinum, ideel å skylle glasset med.
Mesking.
Stemningen ble raskt god og kommentarene satt løst. Det var jo noe veldig "Olsenbanden-aktig" over hele opplegget og for de av oss som kommer fra bygda var det nesten noe hjemmekjært over dette kobbelet av slanger, gjærlåser, kokeplater og rustfritt stål. Men å brygge sitt eget øl er helt legalt.
 
Sirkulering.
Det har vært litt diskusjon rundt hva slags øl vi skulle brygge, men valget falt på en mørk øl siden vi befinner oss i en kald tid. Ølet vil være drikkeklart til påske så dette blir en "Påske-Porter". Navn og etikettdesign er allerede under konstruksjon, men dette kommer jeg tilbake til i et senere blogginnlegg.
Humling

Det ble en lang dag, ca 8 timer tar hele prosessen og enkelte måtte faktisk kaste inn håndkle underveis. Ølet skal nå stå til gjæring i 2 uker før det skal flaskes. Oppdateringer vil følge på en ølblogg nær deg. Vi venter i spenning!

Tilføring av gjær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar