søndag 11. august 2013

Norrlands Guld

Spendrups, Sverige. ABV:3,5%

Tilgjengelighet: Mer eller mindre overalt i Sverige.

"Inget tjafs. Inga konstigheter. Bara en god öl."

Norrlands Guld er i Sverige nærmest som et "kultøl" og regne. Noe av grunnen kan være at det i sin tid kom som en "landlig"  konkurrent til storkonsernet og bybryggeriet Pripps, en annen grunn kan være den massive reklamekampanjen Spendrups satte i gang til lanseringen av ølet. Eldre reklamefilmer er jo alltid underholdende, og ettpar stykker kan du se her, her og her.

Ølet er gyllent, lett og friskt. hverken mer eller mindre. Personlig har jeg litt sansen for mellan- og folköl ettersom den lave alkoholstyrken gjør at man ofte kan unne seg både en og to på dagtid dersom lysten melder seg, samtidig som man ikke blir "aspackad" og kan kjøre bil iløpet av få timer. Jeg har ratet ølet til 18 ettersom det er et godt hverdagsøl og sammenlignet med andre svenske 3,5 prosentere virker det ikke så utvannet.

UKE 32, 2013.

2 kommentarer:

  1. Hei, mellanølet ble avskaffet for mange år siden. Det tilsvarte våres "butikkøl." Det som selges i svenske butikker i dag, fikk navnet "folköl" da mellanølet ble avskaffet :)

    SvarSlett
  2. Jeg er klar over det, Vidar. Grunnen til at jeg bruker uttrykket mellanøl, er at det fremdeles eksisterer i språket og er en betegnelse de fleste er kjent med.



    Mellanöl eller Öl klass IIB var en svensk skatteklass för öl med alkoholhalt på 3,5-4,5 volymprocent (historiskt angivet som 2,8-3,6 viktprocent).[1]





    Några olika burkar mellanöl. I slutet av 1970-talet var det populärt att samla alla former av ölburkar av den gamla plåttypen, som ibland fanns med flera motiv.
    Mellanölen började säljas den 1 oktober 1965[1] i vanliga livsmedelsbutiker. Redan den första dagen fanns det över 35 mellanölssorter att välja på. Ölet fick dock inte säljas på söndagar eller efter klockan 20.00, då det täcktes över med vita plastdukar.

    Mellanölets lättillgänglighet angavs som starkt bidragande orsak till ungdomars alkoholskador och den togs därför bort ur livsmedelshandeln den 1 juli 1977.[1]

    Efter att därefter ha varit försvunnen som produktkategori återuppstod mellanölen i slutet av 1980-talet hos svenska bryggerier, exempelvis som 3½ från Spendrups och Three Towns från Pripps. Under åttiotalet hade det funnits importerad öl i den aktuella styrkan, som dock såldes med samma beskattning som starköl, och försäljning därmed endast tillåten enbart på systembolaget.

    Den 1 juli 1992 infördes två typer av öl med skatteklass III, varav en omfattar öl med 3,6-4,5 volymprocent alkohol. Dessa ölsorter kallades för ”öl av mellanölstyp” och såldes endast på Systembolaget och restauranger.

    Från och med Sveriges inträde i EU, den 1:a januari 1995, tilläts försäljning av allt öl oavsett alkoholstyrka på systembolag och på krogen.

    Sedan den 1 januari 1998 beskattas allt öl över 2,8 volymprocent alkohol i Sverige med 1,47 (1,66 from 20080101) kronor per liter och volymprocent, vilket innebär att "öl av mellanölstyp" som egen skatteklass togs bort. Begreppet lever dock kvar i varumärken och hos restauranger.

    SvarSlett